Проф. Христова: Грипната вълна ще е възходяща още няколко седмици

Има активизиране на вируси на остри респираторни заболявания
24 мар 2022 15:22, Елка Василева
13
Проф. Христова: Грипната вълна ще е възходяща още няколко седмици
Снимка: архив, БГНЕС

След поредната вълна на COVID тази година се завърна и грипът. Беше обявена епидемия в Благоевград, забелязва се повишаване на заболеваемостта и в други области.

"Към момента в НЦЗПБ всички положителни проби са за грип тип А (H3N2, "Камбоджа"). Има още време за грипната епидемия и е възможно в края ѝ да се открият и други щамове", каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Още по темата
Този щам протича типично като грип, но малко по-тежко, с малко повече хоспитализации, допълни тя. Типичното е бързо начало, с температура, отпадналост, болки в мускулите, главоболие, хрема, болки в гърлото и суха кашлица.

Децата и младежите до 18 години, както и възрастните над 65 години са сред най-засегнатите групи. Засичани са коинфекции между този грип и вируси, причиняващи остри респираторни заболявания.

"След нулевата вълна от грип миналата година в момента имаме активизиране не само от грип, но и от остри респираторни заболявания. Половината от щамовете, които доказваме, са от грип, половината са от остри рестпираторни заболявания", каза проф. Христова.

Миналата година строгите противоепидемични мерки във връзка с COVID са допринесли за нулевата вълна от грип. Затова и грипна вълна в момента не е толкова силна в сравнение с предните години. Половината от случаите са за месец март, другата половина - през януари и февруари.

"Още няколко седмици вълната ще бъде възходяща, после ще трябва около месец да се нормализират нещата. В някои региони има задържане на едно ниво, в други има чувствително повишаване - в Благоевград беше обявена грипна епидемия. Има повишение в Шуменска, Ловешка област, Силистра", обясни тя.

Ситуацията с COVID в страната в момента е спокойна. Очаква се още намаляване на случаите, но това не означава да загърбваме предпазните мерки, подчерта вирусологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалък опит да възроди вярата в ковида. Бъдеща сливналийка.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента има много голяма заболеваемост точно от грип и не само сред децата. Здравното министерство неглижира проблема, а в класовете има по 10-на деца. След острия период идва една дълга кашлица, която продължава до 3 седмици. Но нали не е Ковид, затва си траят.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Христова докаже, че е давала тези интервюта без заплащане, загрижена за здравето на нацията, тогава ще и повярвам. Това може да го докаже само едно разследване от икономическа полиция - какви суми е получавала, кога и от кого.
9
2
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
А, сцига, бе, ми я кажи направо какво друго не те интересува и с какво друго да не те занимават, че явно по твоето мнение трябва да се водят медиите.
8
3
 
2
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 5 ----- Ковидът е модифициран грип, който е изключително заразен. Ако грипът лепне 100 000 души, то ковида лепва милиони. Процентът смъртност обаче е еднакъв, но на милиони в абсолютен брой много ясно, че ще са повече. А основната цел е ваксата.
7
3
 
2
 
! Отговори
11 преди 2 години
Ам те симптомите му на тоя грип са същите кат на Микроня. Туй за бързото начало не може да се разбере, тъй като и Микроня кат та лепне първо си е сидял кротко поне 6 дена и тогаз та фаща.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАРОДЕН СЪД ЗА ВСИЧКИ ПРОДАДЕНИ!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казваме, че оставяха да умират болните от друго, но с отрицателен тест. За болни от друго няма ковид пътеки по 2 бона и първа линия 2 бона. Естествено, че ще е голяма смъртността.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според статистиката на НСИ, в перидоа 2010-2019 година, в България от грип умираха между 0,0 и 0,4 човека на 100000 души население, обикновено 0,2 човека. Това прави между нула и 28 човека на година, обикновено 14 човека. Казвате, че Ковид-19 бил като грипали?
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
75 хиляди човека починаха в повече заради Ковид-19 от края на октомври 2020 година досега. От тях около 12 хиляди само досега през 2022 година за по-малко от три месеца. Толкова за твърдението, че Ковид-19 бил грип или като грип.
2
5
 
6
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Не ме интересува, не ме занимавайте и не занимавайте обществото. Грубо е това, което пиша но тия си го заслужават. Вчера в БТВ и Кантарджиев го обясни това за грипа, че заради мерките против Ковид е малко по-силен сега. Ковид е страшен, грипа го познаваме всички. Ковид беше страшен, сега и той е грип вече всъщност. Когато има война да занимавате хората с грип и настинки е безобразие, лигавене е. От един месец има война; нищо друго няма значение.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОКАЖИ СИ БАНКОВТА СМЕТКА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ И ЩЕ ТИ ПОВЯРВАМ! ТРЯБВА ДА СЕ ОБРАЗУВА РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА КОВИДПРЕСТЪПНОСТ!